IT case: Saxion Hogeschool

Saxion Hogeschool is een vooruitstrevende Nederlandse school voor hoger beroepsonderwijs (HBO) met vestigingen in Enschede, Deventer, Apeldoorn en Hengelo. Saxion herbergt circa 25.000 studenten en 2.300 medewerkers. Onder het credo ‘kom verder’ telt de hogeschool meer dan 100 opleidingen, die verdeeld zijn over elf academies.

Saxion Hogeschool investeert weloverwogen en toekomstgericht in ICT. Op basis van de eigen strategische agenda wil Saxion een ‘University of applied sciences’ worden waarbij de focus ligt op innovatieve techniek. De technologie vooruitzichten van SURF (ICT-samenwerkingsorganisatie van het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek) heeft heeft dit proces nog eens versneld. Saxion Hogeschool besefte de omvang en complexiteit van deze grote migratie en realiseerde zich dat zij een partner nodig hadden voor advies, projectplanning, architectuur en implementatie.

Van Novell naar Microsoft

Hogeschool Saxion was van oudsher een zogenaamd Novell bolwerk. Men maakte voor de meeste IT services gebruik van techniek die geschoeid was op Novell of op afgeleide producten daarvan. Zo werd bijvoorbeeld de applicatie distributie middels Zenworks gedaan. De keuze voor Novell was jaren geleden al gemaakt en heeft al die tijd prima voldaan voor Saxion. Omdat er steeds meer applicatie software gebruik maakt van Active Directory van Microsoft was het tijd voor een heroverweging. Novell of Microsoft? Of toch een andere technologie?

IT2It werd bij deze afweging reeds ingeschakeld om mee te denken en te adviseren over de te kiezen techniek en een mogelijke migratie. Uiteindelijk heeft Saxion Hogeschool, samen met IT2IT, besloten de overstap te maken naar Microsoft.

IT2IT heeft Saxion technologisch begeleid naar dit nieuwe platform. Voor directory Services is Saxion overgestapt naar Active Directory van Microsoft. Daarnaast werd in gezamenlijkheid besloten een overstap te maken naar een nieuwe werkplek. Met als belangrijke pilaren Windows 7 als desktop, SCCM 2012 voor applicatie distributie en App-V voor het virtualiseren van applicaties.

Een nieuwe werkplek o.b.v. Windows 7

Ook vanwege de destijds aflopende ondersteuning op Windows XP, werd besloten om de overstap te maken naar Windows 7. De overstap naar een ander besturingssysteem voor een dergelijke grote organisatie is een complex en uitgebreid proces. Vooral de compatibiliteit van de applicaties is daarbij een grote uitdaging. De complexiteit werd daarnaast verhoogd door de ‘32/64 bits discussie’. IT2IT heeft dit proces met Saxion begeleid. Er werd een image gebouwd voor de desktop met een basisconfiguratie (Windows 7, Office 2010 en readers e.d. ) in 32 en 64 bit variant. Deze image varianten zijn klaar gezet waarna er getest is met alle applicaties.

Overstappen op System Center Configuration Manager (SCCM)

Om de nieuwe werkplekken en applicaties voor iedereen beschikbaar te maken, wilde Saxion overstappen op SCCM voor centraal deployment, ondanks dat Zenworks goed functioneerde. Men wilde overstappen op SCCM om de homogeniteit in producten te waarborgen, men was immers overgegaan op de Microsoft architectuur. Bijkomende voordeel was dat SCCM vanaf versie 2012 applicaties virtueel kan aanbieden via SCCM zonder een aparte streaming server. Ook voor dit project werd migratiespecialist IT2IT ingeschakeld. IT2IT heeft vervolgens het gehele traject samen met Saxion Hogeschool opgezet en uitgevoerd. Bij aanvang werd geadviseerd over de virtualisatie software, werd de architectuur opgesteld en vervolgens geïmplementeerd.

Virtualisatie van 1000+ applicaties

Een belangrijk vraagstuk na de overgang op Windows 7 was wijze waarop de applicaties zouden worden aangeboden. In het XP tijdperk werden applicaties fysiek geïnstalleerd op een computer om dan proefondervindelijk te ontdekken of de applicaties samen draaiden. Om deze problemen m.b.t. software conflicten op te lossen kunnen applicaties ook gevirtualiseerd worden aangeboden. Dit betekend dat er een schil om de applicaties wordt gebouwd waardoor deze wel met de computer werkt maar andere applicaties niet in de weg zit. De meest gebruikte applicatie virtualisatie software hiervoor heeft Microsoft App-V. Een logische keuze voor Saxion Hogeschool.

IT2IT heeft wederom geadviseerd en de architectuur voor het gebruik van App-V neergezet. Aansluitend heeft IT2IT meegebouwd aan het virtualiseren van álle applicaties. Voor 11 academies is dat een groot project met 1000+ applicaties. Na virtualiseren van de applicaties werden deze klaargezet voor distributie in SCCM. Ook het bouwen van deze task sequences is ook door IT2IT uitgevoerd met een succesvolle virtualisatie tot gevolg.

IT2IT en de Hogeschool Saxion

IT2IT heeft een langlopende en duurzame relatie met Saxion Hogeschool. Uitgangspunt daarbij is een directe relatie met zowel een adviserende verantwoordelijkheid als een ontwerpende en uitvoerende rol. “Het neerzetten en laten werken van je advies is een kernwaarde voor IT2IT’. Als IT specialist ondersteunt IT2IT Saxion Hogeschool al vele jaren met consultancy, IT professionals en MS Learning. Ook de eigen IT-medewerkers van Saxion Hogeschool zijn getraind bij IT2IT. Zo komt Saxion Hogeschool zelf ook verder!

Vraag het onze experts!

Heeft u vragen over deze case? Neem contact op via onderstaand formulier of bel ons op 074-2490440.

[contact-form-7 id=”10″ title=”Contactformulier 1″]

Ik wil meer informatie

Meer over applicatie virtualisatie

Wilt u meer lezen over applicatie virtualisatie? Bekijk dan ook eens deze pagina’s:


Referenties Applicatie virtualisatie

Klanten waarvoor IT2IT het applicatie virtualisatie projecten heeft uitgevoerd zijn onder meer:

Klanten applicatie virtualisatie


Nieuwsbrief
Wij houden u graag maandelijks op de hoogte over onze blogs en het nieuws en ontwikkelingen uit de IT branche. U kunt zich hiervoor inschrijven op onze IT2IT nieuwsbrief.

Inschrijven IT2IT nieuwsbrief >>


Over IT2IT
IT-bedrijf IT2IT uit Hengelo (O) is gespecialiseerd in het detacheren van IT-ers en het uitvoeren van projecten rondom de Microsoft-architectuur, waaronder het virtualiseren en packagen van Windows applicaties.

Lees meer over IT bedrijf IT2IT »


IT2IT is Citrix Certified Professional IT2IT is Microsoft Certified Systems Engineer IT2IT is VMWare Certified Professional