Migratie App-V 4.6 naar App-V 5.0 | 14-11-2014

Tags: ,

Het virtualiseren van applicaties is de standaard geworden binnen veel IT infrastructuren. De voordelen zijn legio om te virtualiseren. Microsoft is met App-V een van de belangrijkste leveranciers van de virtualisatie technieken. En sinds dit voorjaar is er een nieuwe versie van App-V verschenen. App-V 5.0 als opvolger van App-V 4.6. Wij willen kort stilstaan bij de voordelen van deze nieuwe versie van App-V. Maar ook stilstaan bij een aantal aandachtspunten t.a.v. de migratie naar App-V 5.0.

Waarom een upgrade naar App-V 5.0?

Met de introductie van App-V 5 levert Microsoft een volledig herbouwd product op. Er zijn een aantal fundamentele wijzigingen doorgevoerd waardoor App-V makkelijker te beheren en te onderhouden is.  De voornaamste voordelen staan hieronder benoemd:

 1. Computer en gebruiker gerichte installaties
  Wanneer gebruik wordt gemaakt van de App-V 5 Server (Full Infrastructure) kunnen App-V applicaties geïnstalleerd worden richting zowel computers als gebruikers. Voorheen was het alleen mogelijk om richting gebruikers te installeren tenzij een oplossing als Microsoft SCCM hiervoor gebruikt werd. De nieuwe aanpak biedt voordelen voor bijv. terminal servers.
 2. Nieuwe bestandsindeling
  Microsoft heeft een nieuwe bestandsindeling gebouwd (.APPV in plaats van .SFT), hiermee wordt de vorige limiet van 4 GB opgeheven.
 3. Q -schijf is niet meer nodig
  De Q-schijf, waarvandaan voorheen alle applicaties werden opgestart, is niet meer nodig. De App-V 5 applicaties worden lokaal in een map op het systeem geplaatst en alle bestanden zijn gewoon in te zien via de verkenner, voorheen was dit niet mogelijk. Dit is een groot voordeel bij oplossen van mogelijke problemen. Tevens worden de App-V 5 applicaties opgestart door rechtstreeks naar de executable te verwijzen i.p.v. via een tussenproces.
 4. Verbeteringen bij het sequencen
  Er zijn een aantal verbeteringen doorgevoerd die van pas komen bij het bouwen van nieuwe App-V 5 applicaties, zo gaat de sequencer nu goed om met benodigde herstarts en is het nu mogelijk om zaken als contextmenu’s virtueel aan te bieden, wat voorheen niet mogelijk was. Dit is mogelijk doordat App-V 5 beter integreert in het besturingssysteem.
 5. Powershell integratie
  Voor zowel de client als de server zijn verschillende powershell commando’s beschikbaar gemaakt die ondersteunen in het beheer, en het automatiseren van taken.

Upgrade pad bij App-V 5.0

Aangezien Microsoft App-V 5 een nieuw bestandssysteem gebruikt is het niet mogelijk om App-V 4.6 applicaties te gebruiken op een App-V 5 client. Microsoft heeft twee routes uitgezet voor het upgraden van een 4.6sp2 omgeving naar een 5.0 omgeving.

 1. Beide clients tegelijk aanbieden
  Het is mogelijk om de App-V 4.6 en de App-V 5 client samen te installeren op een systeem, op die manier kunnen App-V applicaties van beide versies gedraaid worden. Deze aanpak maakt het mogelijk om zeer gefaseerd de overgang naar versie 5 te maken. Het nadeel van deze aanpak is uiteraard wel dat de oude versie nog voor langere tijd onderhouden moet worden.
 2. App-V pakket upgrade
  Microsoft levert bij de App-V 5 sequencer een aantal powershell modules mee die een upgrade mogelijk maken van een App-V 4.6sp2 (laatste versie) naar een App-V 5 pakket. Dit upgrade proces kent wel een aantal kanttekeningen, zo worden gebruikte scripts niet automatisch geconverteerd en kunnen applicaties welke harde paden gebruiken (in bijv. ini files) niet automatisch omgezet worden. In dit laatste geval zal het powershell commando dit proberen te detecteren. Uiteraard moet een geconverteerde applicatie te allen tijden zeer goed getest worden. Als het niet mogelijk blijkt om een applicatie via powershell te converteren, dan is opnieuw sequencen met de App-V 5 sequencer de enige oplossing.

Tips en aandachtspunten bij migratie naar App-V 5.0

Tot slot hebben we nog een aantal tips en aandachtspunten t.a.v. de migratie van App-V 4.6 naar App-V 5.0:

 • Het automatisch omzetten van de App-V packages d.m.v. de powershell module is alleen mogelijk vanaf versie 4.6 sp2. Oudere applicaties zullen dus eerst hiernaar omgezet moeten worden.
 • De App-V 5 client maakt geen gebruik meer van de .pkg bestanden om gebruikersinstellingen op te slaan. Indien de gebruikers bestaande instellingen in dit soort bestanden willen behouden zal hier rekening mee moeten worden gehouden tijdens de overzetting, bijvoorbeeld door het toepassen van scripting.
 • Wanneer gebruik gemaakt wordt van Microsoft SCCM, houd er dan rekening mee dat App-V 5 ondersteuning beschikbaar is vanaf versie 2012 SP1.

Reacties

Meer over App-V lezen?

Wilt u meer lezen over Microsoft App-V? Bekijk dan ook eens deze pagina’s:


Onze blogs volgen?

Wilt u op de hoogte blijven van onze IT-blogs? Volg ons dan ook op LinkedIn:


Referenties applicatie virtualisatie

Klanten waarvoor IT2IT het applicatie virtualisatie projecten heeft uitgevoerd zijn onder meer:

Klanten applicatie virtualisatie


Nieuwsbrief
Wij houden u graag maandelijks op de hoogte over onze blogs en het nieuws en ontwikkelingen uit de IT branche. U kunt zich hiervoor inschrijven op onze IT2IT nieuwsbrief.

Inschrijven IT2IT nieuwsbrief >>


Over IT2IT
IT-bedrijf IT2IT uit Hengelo (O) is gespecialiseerd in het detacheren van IT-ers en het uitvoeren van projecten rondom de Microsoft-architectuur, waaronder het virtualiseren van Windows applicaties.

Lees meer over IT bedrijf IT2IT »


IT2IT is Citrix Certified Professional IT2IT is Microsoft Certified Systems Engineer IT2IT is VMWare Certified Professional