Desktop virtualisatie

Desktop virtualisatie is het overdragen van besturingssystemen, toepassingen en data van desktops – zeg maar lokale pc’s – naar centrale servers. Meerdere gebruikers krijgen op deze wijze een virtual desktop die volledig wordt aangestuurd vanuit een centraal systeem. Deze centrale server kan fysiek binnen het bedrijf staan maar kan ook in een extern datacenter of in de cloud. De gebruikers van de virtuele desktops kunnen verspreid zijn over de hele wereld, maar zijn allemaal aangesloten op de centrale server via een LAN of WAN netwerk.

Voordelen desktop virtualisatie

Desktop virtualisatie heeft meerdere voordelen t.o.v. zelfstandig werkende desktops met eigen besturingssystemen, applicaties en randapparatuur:

  • Handhaving data-integriteit, dankzij desktopvirtualisatie kunnen back-ups gemaakt worden binnen het datacenter
  • Tijd besparend, onderhoud en beheer bij desktop virtualisatie gebeurt serverside i.p.v. op iedere individuele desktops
  • Lagere IT kosten, door delen van resources en langer gebruik van hardware en appplicaties dankzij desktop virtualisatie
  • Minimalisatie softwareconflicten door het draaien van minder applicaties op de individuele desktops
  • Disaster recovery mogelijkheden door overgebleven capaciteit in te zetten voor het repliceren van de omgeving
  • Stabielere applicaties, door ontkoppeling van hardware, besturingssystemen en applicaties bij desktop virtualisatie
  • Verbeterde flexibiliteit voor gebruikers door individuele aanpassen van de eigen virtuele desktop
  • Langere levensduur applicaties door scheiding en virtualisatie hardware
  • Verbeterde databeveiliging door scheiding applicaties, besturingssystemen en hardware minder kans op computervirussen en andere bedreigingen.
  • Verbeterde continuïteit door het elimineren van geplande downtime en sneller herstel van ongeplande storingen. Daarnaast biedt desktop virtualisatie mogelijkheden om complete virtuele omgevingen te migreren en back-uppen, zonder onderbreking van de bedrijfsprocessen.

Risico’s desktop virtualisatie

Er zijn een beperkt aantal aandachtspunten en risico’s van desktop virtualisatie. Er zijn een aantal veiligheidsrisico’s als het netwerk niet goed wordt beheerd. Daarnaast verliezen de gebruikers een deel van de privacy en autonomie bij gebruik van een virtuele desktop. Andere aandachtspunten bij desktop virtualisatie zijn het beheer van drivers, printers, andere randapparatuur, het uitvoeren van complexe toepassingen en multimedia.

Desktopvirtualisatie en onderwijs

Uit onderzoek van Computer Profile blijkt dat het gebruik van virtuele desktopinfrastructuren (VDI) wint aan populariteit. De huidige penetratie ligt bij bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers op 9 procent, waar het in 2012 nog 7 procent betrof. Met name in het onderwijs, m.u.v. basisscholen, worden virtuele desktops al bij één van de vier locaties gebruikt. Vooral bij universiteiten en hogescholen wordt al vaak gebruik gemaakt van virtuele werkplekken voor medewerkers en studenten, die hierdoor ook via hun eigen apparaten op verschillende locaties gebruik kunnen maken van de onderwijsfaciliteiten. De grootste speler op het gebied van virtuele desktops is Citrix. Circa 49 procent van de genoemde oplossingen voor desktopvirtualisatie betreft een oplossing van dit bedrijf. Ook binnen desktopvirtualisatie kent VMware een hoog marktaandeel. Met 31 procent van het totaal neemt VMware de tweede positie in. De top drie wordt afgesloten door Microsoft met 14 procent van de geïnventariseerde oplossingen voor desktopvirtualisatie.

De virtualisatie experts van IT2IT

IT2IT heeft verschillende desktop virtualisatie experts in het team van IT-specialisten. Zij kunnen u behulpzaam zijn bij uw virtualisatie projecten, vraagstukken en uitdagingen. Neem contact op via onderstaand formulier of bel ons op 074-2490440. Wij helpen u graag verder!

Ik wil meer informatie

IT2IT is Citrix Certified Professional IT2IT is Microsoft Certified Systems Engineer IT2IT is VMWare Certified Professional


Over IT2IT
IT-bedrijf IT2IT uit Hengelo is gespecialiseerd in het detacheren van IT-ers en het uitvoeren van projecten rondom de Microsoft-, Citrix- en VMware-architectuur. De focus ligt op het veilig en beheersbaar beschikbaar stellen van data, applicaties en werkplekken.
Lees meer over IT bedrijf IT2IT »


Nieuwsbrief
Wij houden u graag maandelijks op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen uit de IT branche. U kunt zich hiervoor inschrijven op onze IT2IT nieuwsbrief. Uiteraard kunt u zich altijd weer uitschrijven.
Inschrijven IT2IT nieuwsbrief >>