Server virtualisatie

Bij server virtualisatie worden besturingssysteem en applicaties verpakt en binnen één virtualisatie laag gedraaid. Zo maakt servervirtualisatie het mogelijk verschillende besturingssystemen en applicaties op slechts één virtuele server te laten draaien. Normaal gesproken draait op één computer één besturingssysteem. Er kunnen wel meerdere besturingssystemen geïnstalleerd worden, maar ze kunnen niet tegelijk opgestart worden. Met server virtualisatie is dit wel mogelijk.

Voordelen van server virtualisatie

Server virtualisatie heeft vele voordelen t.o.v. het gebruik van ‘gewone’ servers. We geven de belangrijkste voordelen.

  • Optimalisatie capaciteit, van afzonderlijke servers wordt over het algemeen een groot deel van de capaciteit niet gebruikt. Door een server te virtualiseren kan hier mee efficiënter worden omgegaan.
  • Kostenbesparing hardware, doordat minder servers nodig zijn (ondanks dat de virtualisatie server duurder is dan een ‘gewone’ server)
  • Kostenbesparing verbruik, een virtualisatie server gebruikt relatief veel stroom, maar veel minder dan afzonderlijke gewone servers. Dit is ook voor het milieu een voordeel en niet alleen voor de portemonnee
  • Eenvoudiger beheer en onderhoud virtuele server, door gebruik minder servers sneller veranderingen en vernieuwingen doorvoeren

Software voor server virtualisatie

Er bestaan verschillende soorten virtualisatie software waarmee binnen een besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows) een ander besturingssysteem kan worden gedraaid (bijvoorbeeld Linux). De meest voorkomende zijn:

  • Hyper-V (Microsoft)
  • VMware (EMC)
  • VDI (Linux)

Server virtualisatie in de Cloud

Server virtualisatie is ook mogelijk in de Cloud. Het meest voorkomende zijn de zogenoemde Virtual Private Server (VPS). Een VPS is een gedeelte van een grote krachtige virtuele server. De snelheid en processorcapaciteit kunnen niet door andere gebruikers op de machine beïnvloed worden. Iedere Virtual Private Server heeft zijn eigen gegarandeerde processorkracht, geheugen en opslag.

De virtualisatie experts van IT2IT

IT2IT heeft verschillende server virtualisatie experts in het team van IT-specialisten. Zij kunnen u behulpzaam zijn bij uw virtualisatie projecten, vraagstukken en uitdagingen. Neem contact op via onderstaand formulier of bel ons op 074-2490440. Wij helpen u graag verder!

Ik wil meer informatie

IT2IT is Citrix Certified Professional IT2IT is Microsoft Certified Systems Engineer IT2IT is VMWare Certified Professional


Over IT2IT
IT-bedrijf IT2IT uit Hengelo is gespecialiseerd in het detacheren van IT-ers en het uitvoeren van projecten rondom de Microsoft-, Citrix- en VMware-architectuur. De focus ligt op het veilig en beheersbaar beschikbaar stellen van data, applicaties en werkplekken.
Lees meer over IT bedrijf IT2IT »


Nieuwsbrief
Wij houden u graag maandelijks op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen uit de IT branche. U kunt zich hiervoor inschrijven op onze IT2IT nieuwsbrief. Uiteraard kunt u zich altijd weer uitschrijven.
Inschrijven IT2IT nieuwsbrief >>