Windows Deployment Services (WDS)

Microsoft Windows Deployment Services, kortweg WDS, wordt gebruikt voor installatie van besturingssystemen voor desktop- en server systemen via een netwerk. WDS is onderdeel van Windows Server Technologie. Ook andere dan Windows besturingssystemen kunnen op afstand geïnstalleerd worden via MS WDS. De voorloper van WDS was Remote Installation Services of RIS.

WDS in de praktijk

MS WDS maakt schijfimages met de WIM extensie (Windows Imaging Format). Met MS Windows Server 2008R2 en hoger kunnen ook Virtual Hard Disks of VHD images aangemaakt worden. Netwerk installaties kunnen gerealiseerd worden met een PXE-omgeving (PXE is de Preboot Execution Environment en bestaat uit een mini-versie van Windows, ook bekend als Windows PE). Tijdens de installatie is MS WDS bron voor de PXE netwerk-opstart-image en ook bron voor de installatie van het uiteindelijke gebruikte besturingssystemen. Nadat de image is geselecteerd doet het WDS proces een schijfformat en -partitionering. De image wordt naar de machine gekopieerd en na een herstart zal mini Sysprep het besturingssysteem bruikbaar maken voor gebruik.

Naast WDS wordt vaak DISM en ImageX gebruikt. Deployment Image Servicing and Management, kortweg DISM wordt gebruikt om drivers toe te voegen aan de Windows PE WIM image-bestanden. ImageX wordt gebruikt voor aanpassingen aan de image van Windows features of update installaties.

De WDS experts van IT2IT

IT2IT heeft verschillende WDS experts in het team van IT-specialisten. Zij kunnen u behulpzaam zijn bij uw IT projecten, vraagstukken en uitdagingen. Neem contact op via onderstaand formulier of bel ons op 074-2490440. Wij helpen u graag verder!

 

 

[contact-form-7 id=”10″ title=”Contactformulier 1″]

Ik wil meer informatie

IT2IT is Citrix Certified Professional IT2IT is Microsoft Certified Systems Engineer IT2IT is VMWare Certified Professional


Over IT2IT
IT-bedrijf IT2IT uit Hengelo is gespecialiseerd in het detacheren van IT-ers en het uitvoeren van projecten rondom de Microsoft-, Citrix- en VMware-architectuur. De focus ligt op het veilig en beheersbaar beschikbaar stellen van data, applicaties en werkplekken.
Lees meer over IT bedrijf IT2IT »


Nieuwsbrief
Wij houden u graag maandelijks op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen uit de IT branche. U kunt zich hiervoor inschrijven op onze IT2IT nieuwsbrief. Uiteraard kunt u zich altijd weer uitschrijven.
Inschrijven IT2IT nieuwsbrief >>