IT case: Migreren in Borne

De gemeente Borne is een Twentse forensengemeente in de provincie Overijssel. De gemeente heeft ongeveer 160 FTE in dienst die gebruik maken van zo’n 250 accounts. De infrastructuur is gebaseerd op Microsoft Windows Server 2003 / 2008. En het complete applicatie landschap is gevirtualiseerd op fysiek geconfigureerde Citrix Presentation Servers versie 4.5. Het totale aantal servers is 54 waarbij het overgrote deel (op de Citrix Presenation Servers na) gevirtualiseerd aangeboden wordt op een VMware hypervisor. Men maakt gebruik van Citrix Presentation Server 4.5, RES Workspace Manager 2012 en AppV 4.6.

De gemeente Borne heeft de behoefte om de continuïteit én de kwaliteit van de applicatie infrastructuur te verbeteren door het up-to-date brengen van de benodigde componenten. Gemeente Borne neigt hiertoe de huidige Server Based Computing omgeving migreren naar de nieuwste versie van de op Citrix gebaseerde producten versie XenDesktop 7 i.c.m. systemen als AppV 5.0 en HyperV.

Om dit te doen heeft de gemeente Borne een aantal ontwerpeisen gedefinieerd op zowel functioneel als op technisch gebied. De scoop op hoofdlijnen blijft dat er één centrale oplossing moet komen voor het aanbieden van alle applicaties en het bewaken en proactief beheren van de applicatie infrastructuur.

  • De eisen van de gemeente Borne waren onder meer:
  • De oplossing en inrichting moet uitbreidbaar zijn
  • De oplossing moet redundant ingericht zijn
  • De oplossing wordt op een centrale locatie gerealiseerd (datacenter)
  • Ondersteuning voor het hosten van 120 concurrent gebruikers
  • Ondersteuning voor het aanbieden van > 140 applicaties
  • Integratie met Active Directory t.b.v. beveiliging
  • Uitvoeren van lokale taken op het centrale systeem
  • Applicaties t.b.v. fat-cliënt voor het presenteren van informatie
  • De applicatie moet voldoen aan de standaarden van Gemeente Borne

Samen migreren

IT2IT werd gevraagd om samen met de gemeente Borne dit traject aan te gaan. Men wilde allereerst advies en feedback op de gestelde eisen en gekozen oplossing. Nut en haalbaarheid waren hierbij belangrijke issues. Aansluitend heeft IT2IT samen met de gemeente Borne de nieuwe infrastructuur ontworpen. IT2IT is erin geslaagd om samen met de gemeente Borne 100% van de gestelde eisen in het ontwerp op te nemen. De implementatie werd wederom gezamenlijk uitgevoerd, een werkwijze die typerend is voor IT2IT. Na een goede overdracht aan IT-beheer van de gemeente Borne werd het project succesvol afgesloten.

Resultaten XenDesktop 7

Het traject werd begin 2014 gestart en na een doorlooptijd van circa 6 maanden werd het project afgerond en overgedragen aan IT beheer van de gemeente Borne. Om een centrale applicatie delivery en beheerorganisatie te creëren binnen de ICT infrastructuur van gemeente Borne werd de productiezone (daar waar de overheidstaken worden uitgevoerd) voorzien van tenminste één XenDesktop 7 server met de benodigde rollen. Uiteindelijk worden in de productiezone initieel tien XenDesktop 7 servers ingericht om redundantie en performance te bieden aan de gebruikers in deze zone en worden applicaties zowel geïnstalleerd op het operating system alsmede streaming aangeboden met behulp van App-V. Een gebruiker heeft, daar waar mogelijk, de beschikking over een thin cliënt als werkstation. De benodigde applicaties zijn beschikbaar op de SBC-server. Het is mogelijk dat een gebruiker de beschikking krijgt over een fat cliënt (pc). Dit gebeurt alleen als een thin cliënt niet mogelijk is op deze werkplek. De door het besturingssysteem geboden functionaliteiten op deze fat cliënt zullen dan beschikbaar zijn voor de gebruiker.

De gemeente migratie experts van IT2IT

Heeft u naar aanleiding van deze IT case vragen aan de IT-specialisten van IT2IT? Neem contact op via onderstaand formulier of bel ons op 074-2490440. Wij helpen u graag verder!

[contact-form-7 id=”10″ title=”Contactformulier 1″]

Ik wil meer informatie

IT2IT is Citrix Certified Professional IT2IT is Microsoft Certified Systems Engineer IT2IT is VMWare Certified Professional


Over IT2IT
IT-bedrijf IT2IT uit Hengelo is gespecialiseerd in het detacheren van IT-ers en het uitvoeren van projecten rondom de Microsoft-, Citrix- en VMware-architectuur. De focus ligt op het veilig en beheersbaar beschikbaar stellen van data, applicaties en werkplekken.
Lees meer over IT bedrijf IT2IT »


Nieuwsbrief
Wij houden u graag maandelijks op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen uit de IT branche. U kunt zich hiervoor inschrijven op onze IT2IT nieuwsbrief. Uiteraard kunt u zich altijd weer uitschrijven.
Inschrijven IT2IT nieuwsbrief >>